неділю, 6 серпня 2023 р.

Цей день в історії. 7 серпня

 


7 серпня 1920 року у Варшаві підписано україно-кубанський договір, за яким Українська Народна Республіка визнавала державну суверенність Республіки Кубанського краю. Республіка Кубанського краю визнала суверенність УНР. Обидві республіки зобов'язувалися підтримувати одна одну у боротьбі за своє національно-державне визволення.
ДОКУМЕНТ:
Уряд Української Народної Республіки в особі своїх уповноважених представників:
1) А. М. Лівицького, Заступника Голови Ради Міністрів УНР, Голови Дипломатичної місії в Варшаві. 2. С. П. Тимошенко, Міністра Шляхів УНР 3) С. Г. Стемповського, Міністра народного Здоровля УНР, І. Фещенко Чопівського, Голови Торговельно-Економічної Місії УНР в Польщі, які представили повновласнення Ради Міністрів УНР від 1 серпня 1920 року — з одного боку та
Уряд Кубанського Краю в особі Повноважних Представників:
1) Г. Білого, Товариша Члена правительства Кубанського Краю по закордонних справах
2) І. В. Івасюка, Члена правительства Кубанського Краю, по фінансовим справам і
3) П. М. Cулятицького
виходячи з щирого й твердого переконання, в спільности історичноі долі і завдань і спільних інтересів братніх Республік Украіни і Кубані в іх боротьбі за політичне визволення і державну незалежність, — визнали необхідним заключити між собою договір на таких умовах:
§ I. Уряд Украінської Народньоі Республіки і Уряд Кубанського Краю взаємно визнають Кубанський край з Чорноморщиною і Українську Народню Республіку політично незалежними і суверенними державами.
§ 2. Уряд Украінської Народньоі Республіки і Уряд Кубанського Краю взаємно зобов'язуються підпирати один одного в спільній боротьбі за державну незалежність обох Республік в справах військових, політичних, господарських і фінансових.
§ 3. Уряд Украінської Народньоі Республіки і Уряд Кубанського Краю взаємно зобов'язуються не заключати ніяких договорів чи конвенцій з іншими державами, котрі були-б направлені проти інтересів котрого-небудь із учасників цього договору.
§ 4. Уряд Украінської Народньоі Республіки і Уряд Кубанського Краю взаємно зобов'язуються заключити між собою в найближчому часі в мірі розвитку спільноі праці морську конвенцію а також договори, що регулювали-б господарські та фінансові взаємовідносини між обома Республіками.
§ 5. Договір цей входить в силу з моменту його підписання і по скликанню відповідних вищих законодавчих державних установ обох Республік, має бути негайно внесений на іх ратіфікацію.
Договір цей складений в 2-х примірниках в м. Варшаві СЕРПНЯ 7-го ДНЯ 1920 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Цей день в історії. 7 серпня

  7 серпня 1920 року у Варшаві підписано україно-кубанський договір, за яким Українська Народна Республіка визнавала державну суверенність Р...